Zdrowy i smaczny deser bez wyrzutów sumienia :)) Polecam! Domowa chałwa smakuje o wiele lepiej niż kupiona w sklepie, a wszystkie jej składniki są dobre dla naszego zdrowia!
Składniki:
- 0,5 kg sezamu
- 0,5 kg sezamu
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki oleju lnianego
Sposób wykonania:
1. Na suchej patelni należy lekko podprażyć sezam. Niech ma złocisty kolor. Jak tylko się przyrumieni, zdejmujemy go z gorącej patelni i przekładamy do innego naczynia żeby ostygł.
1. Na suchej patelni należy lekko podprażyć sezam. Niech ma złocisty kolor. Jak tylko się przyrumieni, zdejmujemy go z gorącej patelni i przekładamy do innego naczynia żeby ostygł.
2. Olej kokosowy ( roztopiony ) i olej lniany mielimy razem z sezamem w blenderze. Najlepiej robić to partiami. Można też użyć do tego celu młynka do kawy.
3. Gładką masę wykładamy do miseczki lub innego naczynia i dodajemy miód.
3. Gładką masę wykładamy do miseczki lub innego naczynia i dodajemy miód.
Można wymieszać to blenderem ręcznym lub po prostu za pomocą drewnianej łyżki. Ja zrobiłam to tym drugim sposobem :) W tym momencie można też dodać rodzynki, orzechy, pistacje albo kakao, Ja tym razem nie dawałam żadnych dodatkowych składników - sam sezam, oleje i miód.
4. Gotową chałwę przekładamy do plastikowego pudełka, posmarowanego wcześniej odrobiną oleju i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Masa stężeje i będzie się nadawała do pokrojenia.
Smacznego!
Smacznego!
Smacznie i wiosennie :) Pięknie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie. Również przesyłam pozdrowienia :))
UsuńHmm za sezamem nie przepadam - chcoć ta chałwa prezentuje się niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńMimo wszystko polecam spróbować. Sezam ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia :)
UsuńPiękna!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną z odrobinką soku z cytryny.
Świetny pomysł - na to nie wpadłam ;) Pozdrawiam i dziękuję :))
Usuń