sobota, 27 lutego 2016

Domowa i zdrowa sezamowa chałwa / Homemade healthy sesame halva

Zdrowy i smaczny deser bez wyrzutów sumienia :)) Polecam! Domowa chałwa smakuje o wiele lepiej niż kupiona w sklepie, a wszystkie jej składniki są dobre dla naszego zdrowia!
 Składniki:
 - 0,5 kg sezamu
- 6 łyżek miodu 
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki oleju lnianego 
 Sposób wykonania:
1. Na suchej patelni należy lekko podprażyć sezam. Niech ma złocisty kolor. Jak tylko się przyrumieni, zdejmujemy go z gorącej patelni i przekładamy do innego naczynia żeby ostygł. 
2. Olej kokosowy ( roztopiony ) i olej lniany mielimy razem z sezamem w blenderze. Najlepiej robić to partiami. Można też użyć do tego celu młynka do kawy.
3. Gładką masę wykładamy do miseczki lub innego naczynia i dodajemy miód. 
Można wymieszać to blenderem ręcznym lub po prostu za pomocą drewnianej łyżki. Ja zrobiłam to tym drugim sposobem :) W tym momencie można też dodać rodzynki, orzechy, pistacje albo kakao, Ja tym razem nie dawałam żadnych dodatkowych składników - sam sezam, oleje i miód. 
4. Gotową chałwę przekładamy do plastikowego pudełka, posmarowanego wcześniej odrobiną oleju i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Masa stężeje i będzie się nadawała do pokrojenia.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Smacznie i wiosennie :) Pięknie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Również przesyłam pozdrowienia :))

      Usuń
  2. Hmm za sezamem nie przepadam - chcoć ta chałwa prezentuje się niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko polecam spróbować. Sezam ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia :)

      Usuń
  3. Piękna!!!
    Robiłam podobną z odrobinką soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł - na to nie wpadłam ;) Pozdrawiam i dziękuję :))

      Usuń

Dziękuję! :))